Vlechtbrood
Vegetarisch
300 ml volle melk
60 g suiker
20 g bakkersgist
550 g tarwemeel (type 550)
1 tl zout
1 tl kardemom
50 g zachte boter
1 geklopt ei
een handvol amandelschaafsel
Bereidingswijze
Los in een mengkom de gist en suiker op in melk. Voeg daarna de bloem, zout, kardemom en boter toe en meng eerst met een vork. Kneed vervolgens de ingrediënten 7 minuten lang tot een glad deeg. Vorm het deeg tot een bal, dek af en laat 60 minuten rijzen op een warme plek.
Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken. Rol elk stuk uit tot strengen van ongeveer 40 cm lang.
Vlecht de strengen en stop de uiteinden onder de vlecht. Leg de vlecht op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af en laat 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven (boven en onder) voor op 180 °C. Bestrijk de vlecht met het losgeklopte ei, strooi amandelschaafsel eroverheen en bak ongeveer 30 minuten lang. Je weet zeker dat het vlechtbrood goed gebakken is als je een aantal keer op de onderkant klopt en het hol klinkt. Laat het vlechtbrood afkoelen op een rooster.